We wspomnienie św. Agaty dziewicy i męczennicy, które przypada 5 lutego na zakończenie każdej Mszy Św. błogosławiliśmy chleb, sól oraz wodę ku jej czci. Święta Agata żyła w III wieku na Sycylii, gdzie wybuchy wulkanu Etna niszczyły ogniem i lawą osiedla i pola oraz zagrażały życiu mieszkańców. Cechowała się wyjątkową urodą, co zwróciło uwagę Kwincjana, namiestnika Sycylii, który zaproponował jej małżeństwo. Po otrzymaniu odmowy, z nienawiści i pragnienia zemsty najpierw próbował pozbawić ją dziewiczej niewinności, oddając pod opiekę rozpustnej kobiety, następnie skazał Agatę na tortury, podczas których odcięto jej piersi. Ostatecznie poniosła śmierć rzucona na rozżarzone węgle 5 lutego 251 r.
Stara tradycja głosi, że w czasie wybuchu wulkanu w rok po śmierci Agaty mieszkańcy miasta Katania na Sycylii zwrócili się o pomoc do swojej świętej rodaczki i zostali ocaleni. Na pamiątkę tego wydarzenia powstał zwyczaj błogosławienia w dniu wspomnienia chleba jako znaku dobroci, soli oraz wody jako pomocy chroniącej przed niebezpieczeństwem ognia.
Św. Agata jest patronką między innymi: chorych na raka piersi, męczenników, ofiar tortur, ofiar gwałtów, ochrony przed pożarami, trzęsieniami ziemi, klęskami żywiołowymi oraz erupcji wulkanów.
P.M.